Délutáni teázáshoz vagy a vacsorák zárásaként kiváló. Fogyasztása után tartós, édeskés utóíz marad a szájban. A végeredmény egy karakteres, erős főzet, viszont nagyon meg lehet szeretni. A darjeeling útjai a kínai Anhui tartományból, 1840-es években a Kelet-indiai társaság ültette el a Himalája 2000 méternél magasabb lejtőin mintegy 68 teaültetvényen. Egymást érik a teakertek. A Castelton a bordaux-i chateau borvidékhez hasonló márkanév. Hűvös, csapadékos éghajlat, nagy tengerszint feletti magasság, elegendő csapadék, lejtős vidék és ásványi anyagokban gazdag talaj jellemzi. Darjeelingben nincs gépesített szüret, színes száriba öltözött nők a teamunkások. Az első szüret (first flush) a legértékesebb. Muskotályos, mézes virágaromák dominálnak a levelekben. A második szüret (second flush), súlyosabb, sűrűbb teát ad, itt a malátás, virágporos aromák dominálnak. Elkészítés: 85-100 ℃, 3 percig leforrázni. Ajánlott fogyasztási adag / Csésze: 30 ml (normál csésze)